PDF to Flipbook

Harlinger gleiersgoed

Bedrijfsafval van de gleibakkerijen "Aan de Schritsen hoek Raamstraat" en "Buiten de Kerkpoort"

Harlingen heeft een rijke traditie in het maken van een bijzondere soort handbeschilderde en met een witte laag tinglazuur bedekte keramiek die we majolica of gleiersgoed noemen.

De eerste Harlingse gleibakkerij stond aan de Raamstraat op de hoek met de Schritsen en heeft gewerkt van 1610 tot 1803. Tijdens bouwwerkzaamheden kwamen grote hoeveelheden veelkleurig bedrijfsafval aan het licht uit de vroegste fase van het bedrijf, in het eerste kwart van de 17e eeuw. Deze unieke vondsten zijn met een noodopgraving in 1987 geborgen door medewerkers van Het Hannemahuis samen met enthousiaste vrijwilligers om te voorkomen dat deze voorgoed zouden verdwijnen.

In een weiland aan de zuidkant van Harlingen werd het gleibakkersafval gevonden uit het midden van de 17e eeuw van een tweede gleibakkerij, die we “Buiten de Kerkpoort” noemen. Deze werkplaats vervaardigde vooral blauw witte majolica en de beroemde Friese wandtegels.

De duizenden verzamelde scherven maken deel uit van de collectie van Het Hannemahuis. De oveninventaris, misbaksels, halffabrikaten, aan diggelen gevallen tafelwaar en bouw-keramiek van beide gleibakkerijen was tot op heden niet uitputtend onderzocht.

De Stichting Fries Aardewerk nam daarom het initiatief dit materiaal nader te laten onderzoeken om de productlijn in kaart te brengen en deze schat aan informatie toegankelijk te maken voor een breder publiek.

Deze Terra Cotta Incognita Special nr. 1 geeft ingevoerde archeologen en kunsthistorici een ingang bij de herkomstbepaling van hun vondsten en de voorwerpen in hun collecties. Maar ook diegenen met een interesse in de geschiedenis van ambachtelijke productie-technieken en vroegmoderne vormgeving kunnen hierin hun hart ophalen.